top of page

Uit je comfort zone stappen: het is een wetenschap!

Updated: Feb 28

Ken je dat gevoel? Dat je leven een beetje op de automatische piloot draait? Je doet elke dag min of meer hetzelfde, en eerlijk gezegd, het voelt een beetje... tjah, saai. Dat, my friend, is je comfort zone die de touwtjes in handen heeft.


Lekker veilig, maar oh zo slaapverwekkend. Maar wat als we je vertellen dat er een hele wetenschap schuilt achter het uit je comfort zone stappen? En nog beter, dat het eigenlijk superleuk kan zijn?


Die comfort zone van ons: wat is dat eigenlijk?

Oké, even serieus. Die comfort zone voelt als je favoriete jeans: past perfect en zit comfortabel. Je voelt je er goed in. Maar te lang in die jeans rondhangen en je mist een heleboel actie. 

Psychologen zeggen dat een beetje 'optimale angst' (ja, dat is een ding) buiten die comfort zone je eigenlijk helpt groeien. Denk aan het leren van een nieuwe taal of solo reizen. 

Psychologisch gezien is het onze ‘veilige haven’. Maar zoals de wet van Yerkes en Dodson ons toont kan te veel comfort ons eigenlijk tegenhouden. Deze wet, geïntroduceerd in 1908, illustreert hoe een bepaalde hoeveelheid stress – of 'optimale angst' – ons naar hogere niveaus kan duwen.Aan de linkerkant van de curve voelen we niet genoeg druk om echt gemotiveerd te zijn, maar wanneer de stress (kan ook positief zijn) toeneemt, doen onze prestaties dat ook, tot aan een optimaal punt. Gaan we voorbij dat punt, dan wordt de stress te veel en beginnen onze prestaties weer te dalen.

Deze 'optimale angst' zit net buiten onze comfort zone en is precies waar we het meeste leren en groeien. Het is die sweet spot waar we uitgedaagd, maar niet overweldigd worden. Dit principe toepassen op ons dagelijks leven, vooral als het gaat om nieuwe mensen ontmoeten of nieuwe dingen proberen, kan echt een game-changer zijn.


Ouder worden = banger voor avontuur?

Het lijkt wel alsof, hoe ouder we worden, hoe meer we vastklampen aan wat we kennen. Naarmate we ouder worden, lijkt het wel alsof we ons meer nestelen in onze comfort zones. Misschien waarderen we routine meer, of misschien zijn we gewoon bang om te falen. Maar, het opzoeken van nieuwe ervaringen is essentieel voor onze mentale flexibiliteit en welzijn, hoe intimiderend het ook mag lijken.


Nieuwe vrienden? Op mijn leeftijd? Moeilijk!

Vrienden maken leek zo makkelijk toen we jonger waren, toch? School, unif, je struikelde praktisch over potentiële BFFs. Maar nu? ‘t Is een jungle daarbuiten! Maar het is nooit te laat om nieuwe connecties te maken, echt waar. Angstaanjagend? Misschien. De moeite waard? Absoluut.


Table Mates to the rescue

En hier komt Table Mates in het spel. Stel je voor: een diner waar je wordt uitgenodigd om aan te schuiven bij compleet onbekenden. Klinkt als een avontuur? Dat is het ook. Maar het is ook de perfecte manier om:

  • Nieuwe vrienden te maken: In een gezellige setting, met lekker eten als ijsbreker.

  • Je grenzen te verleggen: Elke ontmoeting is een kans om iets nieuws over jezelf te leren.

  • Het leven spannend te houden: Want wie weet wie je ontmoet of wat je leert.


Dus, wat nu?

Gooi die oude jeans in de was en trek je stoute schoenen aan. Want laten we eerlijk zijn, het leven is te kort om saai te zijn. Dus, ben je er klaar voor om het avontuur aan te gaan en je wereld te vergroten? Laten we dit samen doen.


38 views0 comments

Comentários


bottom of page